På tur: Lammanuten

Lammanuten har glimret med sitt fravær her blant bloggpostene mine om turopplevelser i Tysvær. Dette er selve kronjuvelen i Tysvær, kommunens høyeste topp, og kan by på en helt unik utsikt når været tillater det. Det sier seg nesten selv at turen hører hjemme her på bloggen.

Lammanuten

Først litt fakta. Turen begynner på Sandvik, rett i underkant av 10 kilometer fra Skjoldastraumen når man kjører mot Nedstrand. Toppen er på 631 meters høyde over havet, og man må regne med å bruke rundt 2 timer på de 5,6 kilometerne det er opp til toppen. Den første delen av stien går på en skogsvei/anleggsvei som er laget i forbindelse med et mini-vannkraftverk.

Tursti til Lammanuten

Dagen jeg valgte å gå turen, en søndag, var været skiftende mellom sol og sludd. Kanskje ikke det beste turværet, men ganske optimalt sett med en fotografs øyne. Og til dels også mine. Slikt vær kan nemlig gi et helt fantastisk lys, noe det også gjorde. Jeg kan bare håpe at jeg klarer å videreformidle dette i noen av bildene mine.

Lammanuten

Å gå slike turer alene har sine fordeler og ulemper. Fordelen er at man slipper å bli holdt igjen, eller å holde igjen andre. Det sistnevnte kan fort skje når man ønsker å bruke litt tid på fotografering. Slik som å finne det rette stedene og vente på det rette lyset. Ulempen er så klart at man er overlatt til seg selv om noe skulle skje. For min egen del valgte jeg å gi beskjed hvor jeg dro og hvor lenge jeg regnet med å være borte ettersom jeg aldri har gått her på denne årstiden før.

Litt mer om turen opp. Etter at man har tilbakelagt anleggsveien går turen igjennom småkupert terreng med lett skogsvekst. Men det tar ikke lang tid før man befinner seg i tregrensa og landskapet åpner seg opp. Noe lengre oppe kommer belønningen med en helt fantastisk utsikt sørover.

Uansett hva du har hatt i tankene på vei opp så ligger følgende beskjed og venter på toppen, noe som lett kan påvirke tankene når du er på vei nedover og kvelden kommer snikende.

På vegen hit opp til det høgaste fjellet i Tysvær har du gått gjennom område der det finnest historier om både jerv og ulv.

Sjarmerende.

Mens turen opp var preget av vekslende vær med lett sludd, så brøt solen for alvor igjennom rett etter at jeg hadde nådd toppen. Dette gav meg det lyset jeg hadde håpet på og som jeg hadde forestilt meg før jeg kjørte hjemmenfra bare timer i forveien. Herfra og utover var sludd og regn noe jeg bare så i det fjerne.

Lammanuten

Lammanuten er ett av turmålene i årets Gå tur i Tysvær, så det er ingen grunn til å la være å besøke denne perlen. Det finnes også en uoffisiell Facebook-side for Gå tur i Tysvær, ta gjerne turen innom og del dine turopplevelser der. Der ligger også en oppdatert liste over årets turmål.

God tur!

3 thoughts on “På tur: Lammanuten

Leave a Reply