Donald Trump og Vladimir Putin

Jeg er ikke journalist. Det jeg skriver her er mine egne meninger, ingen andres. Dette innlegget kan inneholde både feil og mangler. Når det er sagt; jeg har prøvd å lenke til kilder i størst mulig grad.

Når jeg leser at Donald Trump skryter av Vladmir Putin, og kaller han en sterk leder, så er det ikke til å unngå å tenke på Saddam Hussain, Muammar al-Gaddafi eller Kim Jong-un for den slags skyld. Saddam var også en sterk leder, bare se på hvordan det gikk med Irak etter at han ble fjernet fra makten. Kaos. Saddam var den eneste som klarte å holde landet samlet, men det krevde også harde virkemidler. Samme gjelder Kim-dynastiet i Nord-Norea. En sterk leder, ja, men ikke en god leder.

Det som bekymrer meg med utsagnet til Trump er at det virker som han oppriktig ser opp til hvordan Putin har styrt Russland siden han tok over presidentembetet i 31. desember 1999. Tenk litt over det forresten. 1999, la oss si 2000 for enkelhets skyld, og han sitter fremdeles som president. 17 år ved makten. Riktignok var han “ute” i en 4-års periode, men kun fordi grunnloven krevde at presidenten ikke kunne sitte sammenhengende i mer enn to perioder. En grunnlov som senere har blitt endret, blant annet er presidentperioden utvidet fra 4 til 6 år. Og selv når Putin ikke var president, så var han fremdeles den som i praksis styrte landet.

For hvor demokratisk høres det ut når Putin går fra å være president til statsminister, for å så bli president igjen? Eller at Dimitir Medvedjev, som var statsminister, ble president, for å så gå tilbake som statsminister igjen? Det er en grunn til at de fleste republikker har en grunnlov som regulerer hvor lenge en president kan sitte ved makten. Makt korrumperer.

I Putins Russland finnes det i praksis ingen oppoisisjon, noe som nå sist ble bekreftet ved fengslingen av opposisjonslederen Aleksej Navalnyj. Dømt for underslag. Det finnes ingen fri presse. All makt er i praksis samlet hos presidenten, og det er dette Trump skryter av. Dette er det Trump ser opp til og hyller. All makt hos presidenten gir handlingsrom, og en sterk og handlekraftig stat. Men i feil hender er det en katastrofe. For hvem skal staten egenlig tjene? Presidenten eller folket?

Vil du lese mer om Putins vei til makten, så anbefaler jeg boka “Putin – Mannen uten ansikt” av Masha Gessen. Jeg skal ikke påstå at alt som står i boka er sant, men det presenteres på en overbevisende måte, og bak i boka er det 20 tettpakkede sider med kildereferanser.

En annen president som også er i ferd med å samle all makt i embete, er Tyrkias Recep Tayyip Erdoğan. Han bruker mange av de samme virkemidlene som Putin i sin tid brukte, på å enten ta over eller legge ned pressen og mediene. Men vi til gode å se en vestlig leder skryte over handlekraften til Erdoğan.

La oss se litt på hva Vladimir Putin har gjort som Donald Trump så tilsynelatende ser veldig opp til:

Så kan vi se på hvordan dette passer inn med handlingsmønsteret til Trump så langt:

  • Endre lover og regler. P.t. så er Trump-administrasjonen i gang med å teste hvor mye utøvende makt presidenten kan ha. Saken om innreiseforbud fra 7 land er forventet å gå helt til Høyesterett om nødvendig.
  • Ta over eller legge ned pressen. Her har Trump brukt en ny strategi som går ut på å anklage pressen for å skrive såkalt “fake news” hver gang noe negativt om administrasjonen blir skrevet, og han er en mester i å sno seg unna vanskelige tema ved å hevde at han vet mer enn andre, og at han vet best.

  • Endre valgloven. Her har vi ikke sett noe konkret enda, men Trump har varslet at han ønsker å gjennomgå det han kaller valgfusk hvor flere millioner ulovlige innvandrere skal ha stemt på Hillary Clinton. Om han ønsker å endre valgloven gjenstår jo å se.
  • Få kritiske personer drept eller fengslet. Forhåpenligvis er dette et punkt Trump har oversett i styresettet til Putin, men han har tidligere sagt at Hillary Clinton burde vært fengslet mens hun var hans største utfordrer. Og det er sikkert mange gode grunner til det, men det virker rart at det dukket opp kun i valgkampen, og forsvant like fort etterpå.
  • Ta over bedrifter. Trump har alt før han ble tiltrådte som president klart å manipulere aksjemarkedet med sine Tweets. Om det er noe han har utnyttet vites ikke, for Trump holder kortene tett til brystet. Men han har tidligere kjøpt aksjer i Boeing når kursen var lav.

Trump er nå 70 år, mot Putins 64, så det er vel ikke så veldig realistisk at han har noen plan eller ambisjon om å sitte i mer enn 2 perioder uansett. Men det som er klart er at han på denne tiden ønsker å fortsette å bygge sin personlige formue, det ligger i hans natur å gjøre en “god deal” når den byr seg. Det skulle ikke forundre meg om han vil bygge muren mot Mexico selv, så lenge noen andre betaler selvsagt. Interessekonflikt er kun noe andre personer har, aldri han selv.

Og med dette så har jeg sannsynligvis sørget for at jeg ikke får innreise i USA, Russland eller Tyrkia i nærmeste fremtid. Men det kan jeg leve med.

One thought on “Donald Trump og Vladimir Putin

Leave a Reply