På tur: Leirå i Nedstrand

Av alle turene jeg har gått som er med i Gå tur i Tysvær i år, er dette absolutt favoritten så lang. Kan være fordi jeg aldri har vært her før, selv om det er en løgn. Har et vagt minne om en skoletur den gang jeg var ung, eller må jeg skrive yngre? Uansett; Dette er en helt fantastisk plass.

Leirå i Nedstrand
1/100 sec at f/9 – Canon 5D

Ulempen med å ta denne turen, hvis du bor i Aksdal eller lengre borte, er sannsynligvis også dens styrke. Du må nemlig kjøre et godt stykke for å komme til Nedstrand, men er været fint vil du neppe bli skuffet. På sommerstid er nok dette en populær badeplass, så ta med kone, barn, barnebarn og oldebarn når været og temperaturen tillatter det. På kjøreturen er det også mye fin natur å se på.

Nedstrand
Litt utenfor stien, men likevel godt merket.

På denne turen hadde jeg en vag plan om å bruke GPS-data til å lage et kart over stiene. Det fikk jeg ikke til, noe som kanskje er likegreit ettersom det ville blitt en hån mot dem som har laget stiene. Misforstå meg rett, det er lett å finne veien ut til neset hvor fyret og kodeordet ligger. Men på veien tilbake klarte jeg naturligvis å rote meg litt utenfor stien. Ettersom det er et nes har man heldigvis ikke så mange valg, man kommer frem til slutt.

Nedstrand
Fyr her!

I tillegg til kodeordet ligger det også en “gjestebok” ute ved fyret. En rask titt avslører at det finnes folk som er her nærmest daglig, enkelte navn går hyppigere igjen enn mitt, for å si det slik.

Dette er mer en bare en lett tur. Her er det også en god del historie, deriblant flere gravrøyser fra bronsealderen. Her kan man også se Nessa-skulen som ble bygget på Nessa i 1863, og som ble senere restaurert og gjennoppført på Leirå.

Nedstrand
Nessa-skulen. Oppført i 1863 på Nessa, senere flyttet.
Nedstand
Postkassen med det rare i ligger foran huset til venstre.

Dette er ikke en tur som tar lang tid, med mindre man bor et stykke unna og vil rekne med kjøring. Har man det travelt burde man glatt klare turen fra parkeringsplassen til fyret på godt under 10 minutter, men hva er da vitsen?

Her skal jeg utvilsomt tilbake. Rolig og fredelig plass. Finner man ikke roen her har sannsynligvis badesesongen startet. Det hadde den (heldigvis) ikke i dag. God tur!

Flere bilder kan sees på Flickr.

Leave a Reply