Bildene har kommet

For en uke siden la jeg inn en bestilling på å få to av mine bilder på det store lerretet. Nei, ikke på kino, til stueveggen. I dag lå hentelappen i postkassen. Det er vel unødvendig å si at middagen måtte vike noen minutter til fordel for en ekstra tur til post-i-butikk-butikken.

Jeg har begynt å åpne pandoras eske.

Bildene ser ut til å være forsvarlig pakket. I tillegg til bildet hadde ExtraFilm også lagt ved en faktura. “Åh, du skulle ikke…”

Fotografen må være dyktig, for dette ser bra ut.

Det som skjer når man bestiller bilde på lerret er at bildet brettes rundt en ramme, vanligvis av tre, det er altså ingen ramme rundt bilde. Noe jeg liker godt da det gir mer dybde i rommet. Det er forsåvidt noe man bør tenke på når før man bestiller så man ikke ender opp med en person brettet rundt kanten.

Ingen personer brettet rundt her. Bra.

Har tidligere bestilt lerret hos JapanPhoto. Husker ikke helt om brettemetoden var den samme, men skal ikke ha så mye å si for resultatet. En ting ExtraFilm gjør som JapanPhoto ikke gjorde, er å stifte fast en vaier bakpå rammen som brukes når man vil henge opp bildet. For det vil man vanligvis, henge det opp altså.

Vaieren gjør det mye lettere å henge opp bildet.

Alt i alt er jeg kjempefornøyd med bildene. Det var riktignok litt merker på kanten på det ene bildet, men det er forhåpenligvis ikke noe man legger merker til i det daglige.

To bilder tett i tett.

Avsluttningsvis kan jeg jo vise et bilde av lerretet jeg fikk fra JapanPhoto. Det trente øyet ser kanskje at dette bildet har et litt annet størrelsesformat.  For der ExtraFilm kan levere både 80×60 og 90×60 cm, hvis sistnevnte er rett format i forhold til mitt kamera, kunne JapanPhoto bare levere 80×60.

80×60 centimeter med høstfarger.

Det blir nok ikke lenge til jeg bestiller flere bilder her, for dette gav mersmak. Jeg har jo fremdeles godt med veggplass, og prisen på rundt 1700 for to bilder i denne størrelsen er ikke avskrekkende.

Oppdatering: ExtraFilm har endret navn til SmartPhoto.

4 thoughts on “Bildene har kommet

 1. Hvor stor oppløsning bør man ha på bildene for å kunne blåse de så mye opp?

  Frykter at mitt gamle Nikon kamera (6mpx) kan bli litt knapt…

 2. Geir Magne:
  Godt spørsmål. Heldigvis er det sånn at det fleste plassene man kan bestille bilde på nettet gir beskjed hvis filen har for få megapixel til å bli fremstilt optimalt.

  JapanPhoto opererer med rødt fjes, gult fjes og grønt fjes når man har lastet opp bildet og valgt størrelsen på lerretet.
  Forøvrig har dem en grei liste på nettsiden som også forteller litt om hvor mange pixler som er anbefalt for de ulike størrelsene.

  ExtraFilm viser bare en gul varseltrekant hvis bildet har for lav oppløsning.

  Nikon D40 (som har 6mpx) gir på sitt beste ut filer på 3000×2000 pixel. Det vil gi optimalt resultat på 60×60 cm. Du kan også få bilde ut på 60×80, det er over minimumsgrensen, men ikke optimalt.

  Som en siste utvei kan man faktisk forstørre bildene i Photoshop. Den anbefales å gjøre dette på RAW-nivå, men det er ingenting i veien for å prøve å øke størrelsen med f.eks 5%. Forhåpenligvis ser du når du går for langt. Ikke glem å kjør et “sharpen”-filter på bildet etterpå.

  SnapFish har en lengre liste over produkter og hvilke størrelser bildene bør være på. Vær obs på at dem kun lister minimumskravet.

Leave a Reply