Om å “jobbe” motivet

Jeg går med jevne mellomrom igjennom gamle bilder for å finne gode motiver, lokasjoner, hva jeg kunne ha gjort anderledes og hvordan/om jeg har forbedret meg. Kort sagt; jeg ser etter inspirasjon.

Nylig fant jeg to bilder som illustrer hvor lite som skal til fra å gjøre ett kjedelig bilde om til ett blinkskudd. Det er en liten endring i brennvidde mellom de to, men det ville nok ikke gjort noe hverken fra eller til på det “dårlige” bildet, ellers er alle innstillingene like.

Bildene er tatt med et Canon 5D kamera og 17-40mm f/4L objektiv.

1/100 sec at f/9
29mm brennvidde, 1/100 sekund, f/9.0, ISO 100

Problemet med dette bildet er at det er rotete. Alt for mange elementer er spredt rundt uten noe fast mønster som øynene kan følge. Det er en interessant refleksjon i vannflaten, og trestubben fungerer godt som forgrunn. På det neste bilder har jeg satt meg på huk og plassert kamera helt nedtil vannflaten.

1/100 sec at f/9 - Canon 5D
17mm brennvidde, 1/100 sekund, f/9.0, ISO 100

Når bilde er tatt i plan med vannflaten så forsterker dette refleksjonene, samtidig så har jeg fått inn mer himmel hvor skyene bidrar til å gi dybde. Grunnen til at himmelen er “ujevn” i fargen er at jeg har brukt et sirkulært polafilter på objektivet. Et polafilter brukes vanligvis til å fjerne refleksjoner fra vinduer og vannoverflater, men her har jeg brukt det for å “mette” fargene i himmelen. Legg merke til at filteret på denne brennvidden fører til vignetting i hjørnene.

Så “lett” kan det altså av og til være å jobbe motivet. Det handler bare om å finne den rette vinkelen og det rette utsnittet, men det forutsetter at du først har funnet noe interessant. I dette tilfellet var det skyene og refleksjonen som pirret min nysgjerrighet. Forgrunnen gav heldigvis seg selv i dette tilfellet.

Jeg får det kanskje til å høres ut som jeg bare tok to bilder før jeg ble fornøyd, men så enkelt var det ikke. Etter å ha satt med ned og funnet vinkelen brukte jeg 16 bilder på å finne rett utsnitt og rett vridning på polafilteret. Jeg prøvde dessuten et par andre lukkertider for å forsikre meg om at bildet ikke ble over- eller undereksponert.

Håper dette virket inspirerende. Det skal ikke alltid mer til enn å se ting fra en ny vinkel for å få en “a-ha” opplevelse. Dette bildet henger i dag på veggen hjemme sammen med ett annet som også er tatt med samme fremgangsmåte og hvor resultatet taler for seg selv.

Leave a Reply