Factfulness

Jeg har vært en stor fan av Hans Rosling helt siden jeg snublet over en av hans TED talks på YouTube — the magic washing machine. Siden har jeg sett de fleste som ligger der, så når jeg oppdaget boken var det egentlig ikke mye å lure på.

Før du leser videre foreslår jeg at du tar “the Gapminder test” — Gapminder er en organisasjon startet av Hans Rosling sammen med sin sønn og svigerdatter — for å spre informasjon om bærekraftig global utvikling. Denne testen vil fortelle avsløre hvor godt eller dårlig du forstår verden.

Boken er delt inn i 11 kapitler, hvor ti av dem tar for seg ulike instinkter vi må passe oss for, og et kapittel om “factfulness i praksis”. De ti instinktene er:

  • Gapsinstinktet
  • Forverringsinstinktet
  • Rettlinjeinstinktet
  • Fryktinstinstinktet
  • Størrelsesinstinktet
  • Generaliseringsinstinktet
  • Skjebneinstinktet
  • Ensidighetsinstinktet
  • Kritikkinstinktet
  • Hasteinstinktet

For å ta dem raskt i rekkefølge. Gapsinstinktet forteller oss gjerne at det er et “gap”, typisk mellom “oss” og “dem”. I-land og U-land. Rike og fattige. Men dette stemmer ikke. Hvis man sorterer mennesker på en graf basert på inntekt så vil man se at det ikke er et stort “gap” mellom de rike og fattige. Det er en overgang.

Her er en graf fra SSB som viser antall mennesker som har en gitt inntekt. Det er ikke et gap mellom fattig og rik. Det er en overgang.

Forverringsinstinktet handler om at man tror alt blir verre. Eller rettere sagt, man legger merke til alt som blir verre. For det er jo oftest negative nyheter som trekkes frem. Gradvise forbedringer får sjelden oppmerksomhet.

Rettlinjeinstinktet. Hvis det er noe vi mennesker er flinke til, så er det å fylle ut manglende informasjon. Vi kan se på en graf og foretille oss hvilken rettning det bærer. Dette er en av grunnene til at noen tror at verdens befolkning vil øke inn i evigheten. Men alle tall indikerer at befolkningsveksten vil flate ut.

Dere ser sikkert tegningen nå — og gjør du ikke det kan du trøste deg med at boken er full av tegninger, bilder og grafer. Og en god dose anekdoter fra et rikt liv.

Om du ikke leser boken — lov meg å se en video til — for du har vel sett videoen jeg linket til på toppen?

One thought on “Factfulness

Leave a Reply